Afslutningstræning er altid en af de helt store hit til fodbold. Jeg forsøger altid at træne afslutninger til hver eneste træning, da det er en helt særlig egenskab, som er vigtig for spillerne.

Få sparring af målmanden i afslutningstræningen

Du sætter en øvelse i gang. Gør spillerne opmærksom på, at det først og fremmest er vigtigt at ramme målet i øvelsen.

Efter lidt tid spørger du målmanden, hvor han synes det er sværest at tage boldene i forhold til forskellige afslutninger. Målmandens svar skal være et godt råd til spillerne, hvor de skal forsøge at placere boldene.

Spark straffe for at øge din præcision

Straffespark er den største chance, du kan få i en fodboldkamp. Del målet op i forskellige pointfelter, og spillerne skiftes til at sparke. Det giver 1 point at sætte bolden lige midt i målet. Det giver 2 points at sætte bolden ude i siden, men midt mellem jorden og overliggeren. 3 points for at sætte bolden i hjørnerne, både oppe og nede.

Øvelsesforslag til afslutningstræning

 1. Spillerne opstilles i to rækker, der dribler fra henholdsvis venstre og højre side mod målet udenom en kegle, hvorefter der skydes. Der byttes række efter hvert skud. Der kan eventuelt opstilles en række store kegler, som spilleren skal chippe bolden ind over fra kort afstand og med lidt vinkel på.
afslutningstræningtræning fodbold
Forslag til afslutningstræning i fodbold.
 1. Fra baglinjen dribles gennem en keglerække ud foran målet, hvorfra der afsluttes. Ved den sidste kegle kan bolden spilles indenom keglen, mens spilleren løber udenom til skud (max. 5 kegler).
afslutningstræningtræning fodbold
Forslag til afslutningstræning i fodbold.
 1. Spillerne på række foran mål. A spiller bolden ud mod B, der afslutter første gang. B afleverer næste bold til C, mens A henter B’s bold osv.

 2. Spillerne med bold foran mål. Der dribles mod mål. Træneren viser med en arm i hvilken side, der skal skydes.

 3. A spiller bolden lidt fremad til B, der afslutter. A løber over i modsat række, mens B henter bolden og løber bag i den anden række.

 4. A sparker bolden til træneren, så han/hun kan gribe den. Bolden kastes som vist til afslutning. Den kan trilles eller kastes i luften. Der kan stilles krav om bestemte sparkeformer.

 5. Spil 3:3 + målmænd på mindre område. ’Almindeligt spil’. Når bolden kommer ind i det skraverede felt, må den kun berøres af en angriber (eller målmanden). Der skal skydes på mål 1. gang i det skraverede felt – uanset boldens placering.

Målscoringsspil

Spillene kan gennemføres såvel som intervalspil og som spil, hvor alle er i gang. Træneren må udvælge nogle stykker, som er relevante. Husk at tilbagespils- reglen gælder.

 1. Kortbanespil mod store mål Kan spilles 1:1, 2:2 eller 3:3 på et relativt lille område. Der deles hold, så nogle venter ved målene. Der spilles i intervaller på 25-30 sekunder. Det gælder om at få afsluttet på mål og ikke drible bolden ind. Husk at have mange bolde og at få spillerne til at hente de bolde, der er skudt ved siden af.

 2. Der spilles 4:4 på et mindre område Spillerne skal opholde sig i enten angrebs- eller for- svarszonen. Der spilles altså 2:2 på hver banehalvdel. Man kan godt afslutte fra egen forsvarszone.

Alternativ: 4 angribere mod 2 forsvarere i angrebs- zonen.

Spil på 1/3 bane eller lignende

3 mål med hver sin målmand. Der spilles f.eks. 6:6 til to mål, men holdene har et neutralt mål, der kan scores i. Benyt joker (spiller, der hele tiden er med det boldbesiddende hold), hvis antallet af spillere i gruppen er ulige.

 • Almindelig kamp.
 • Hvis holdet erobrer bolden, skal den spilles retur til egen målmand, før der må scores.
 • Når et hold scorer, sættes spillet i gang fra eget mål af målmanden.
 1. Spil på mindre område med to mål og tre målmænd Spillerne fordeles på to hold. I et neutralt område på banens midte står den ene målmand. Når et hold skal angribe, skal bolden via målmanden i det neutrale område, før der må afsluttes. Ellers almindeligt spil. Ingen markspiller må være i det neutrale område.

Konklusion

Du kan også finde fodboldøvelser for U8, U9 og U10 eller fodboldøvelser for U11, U12 og U13.

Du kan også tjekke alle vores fodboldøvelser.

Kommentarer