Her har du en lang række forslag til taktisk træning i fodbold. Øvelserne er velegnede til at arbejde med små taktiske finesser i spillet.

Hvis man kunne gå til dette spil, ville vi gå til det, som vi ofte har sagt. Men når man spiller det, er det væsentligt, at det bliver brugt til at udvikle spillerne og ikke som tidsfordriv. Spillerne skal hele tiden skifte position ift. spillets udvikling. højst to berøringer. tvungen to berøringer.

Overtalsspil er gode til at træne positionsspil. Man kan lave tre hold, hvor to hold spiller sammen mod det sidste.

• skift efter et tidsinterval.
  • skift efter antal erobringer.

Man kan spille med fx to berøringer.

Spillet kan udformes således, at målmanden spiller i den ene ende, og hvis spillerne i midten får bolden skal de score.

Den samme spiller må ikke modtage bolden igen.

6:6 med 6 bander (4:4 med 8 bander)

Hold bolden i egne rækker i et afgrænset område. Fordelt over linjerne står spillere, som fungerer som bander med en berøring. Ved tre hold byttes hver andet minut, så man spiller fire minutter og er bande i to minutter.

Banden må måske ikke spille tilbage til spiller, som banden fik bolden fra.

6:6 med zoneskifte

Der spilles i et område, som er opdelt i fire zoner. Når der har været to afleveringer i en zone, skal man skifte zone. Evt. spilles med to berøringer.

6:6 med ”friområder”

Der spilles 6:6 på en halv bane med to berøringer. Hvert hold har et friområde, hvor de har fri berøring. I friområdet må der kun være to modstandere.

Zoneforsvar og taktisk træning

2:2 zoneprincipper

I aflange firkanter server et par, der står uden for banen til et angrebspar på baglinjen. Så snart afleveringen er slået må forsvarerne rykke frem. Sørg for at forsvarerne får flere ture ad gangen, så de får fornemmelsen af, hvordan de skal stå. Sørg for mange rettelser.

3:2 zoneprincipper

Et hold med tre server en lang bold til to forsvarere, som header eller flugter væk. Derefter starter angrebet. Hvis man undgår scoring 5 gange skiftes med to andre. Ved erobring afleveres bolden op i modstandernes mål.

4-kæde mod 6/7

Det angribende hold skal have en angriber. Resten posteret i en halvbue rundt om firkæden for at få den til at arbejde bl.a. sidevejs. Start med en angriber.

4-kæden + 1 mod 7

4-kæden + 2 mod 7

Øvrige spil

Toppespil

Hvert hold får et antal toppe, som de skal forsvare. Der spilles også bagom toppene. Hvis der er fokus på angreb afleverer man en af sine egne kegler til modstanderen, hvis man vælter en af modstandernes toppe.

Hvis der er fokus på forsvar, henter man kegler hos modstanderen, hvis man vælter en top. Det er en god ide at sige, at keglen skal vælte – så er der sjældent tvivlsspørgsmål.