Vi giver nogle eksempler på nogle footwork-øvelser, hvor du sagtens kan appellere til, at spillerne får fornemmelse for rytmen. Derefter giver vi nogle enkelte eksempler på øvelser, hvor du kan kigge efter timing og rytme. Rytme og timing kan nemlig være instruktionsmoment i rigtig mange øvelser.

Kig på nogle af de øvelser, du allerede kender; hvilke rytmiske elementer ser du i øvelsen? Hvordan kan du fremprovokere at spillerne kommer til at se, hvordan man bedst får timing ind i øvelsen, hvor deres bevægelser netop synkroniseres så spillet bliver bedst muligt? Det er ”godt gået”, hvis du kan tænke rytme og timing ind i nogle af de skabelonøvelser, du allerede bruger.

Ginga

Ginga er portugisisk og betyder at svaje.

Roger Spry, der pt. fungerer som fitness- og koordinationstræner for Panathinaikos i den bedste græske fodboldrække, har været en inspiration til nedenstående afsnit. Du kan læse meget mere om Roger Spry og hans metoder på:

Den isolerede fod. Denne øvelse kan være med til at gøre spillerne lidt mere kreative i deres bevægelser. Vi arbejder med at isolere den ene fod. Nu er opgaven med enten tåen eller hælen af foden limet fuldstændig fast til græsset at bevæge sig i så mange forskellige positioner som overhovedet muligt. Øvelsen kan laves til musik, eller den kan laves uden musik. Det varer ikke så længe inden spillernes bevægelsesmønster løsnes meget op fra den noget stive start.

Formel teknisk træning (med eller uden musik)

I de følgende øvelser arbejdes parvis. Den ene spiller holder bolden, mens den anden arbejder. Pas på ikke at blive ramt over fingrene. Spilleren, der holder bolden, sørger for at hæve eller sænke bolden, så højden præcist tilpasses den sparkende. Sparkeren skal være udfordret, uden at opgaven virker umuligt, eller sparket udføres forkert. Der sparkes 10 gange med hvert ben, hvorefter der skiftes roller – holderen sparker og sparkeren holder.

Hold bolden på siderne. Spark nedefra og op på bolden med vristen af foden. Mellem hvert spark laves et lille mellemhop.

Hold bolden ovenpå og nedenunder. Herefter sparkes på samme rytmiske måde med fodens inderside og efterfølgende med ydersiden. Det er vigtigt at benet føres op i en cirkelbevægelse, så bolden rammes fra siden og ikke nedefra.

Brug begge ben. Når bevægelserne er på plads kan du skiftes til at sparke med højre og venstre ben med et lille mellemhop mellem sparkene. Dette giver en krydsbevægelse og styrker evnen til at finde og bevare en god balance i kroppen.

Kombinationer. Endelig kan du lave små serier, hvor bolden først rammes med vristen, derefter føres benet i en cirkelbevægelse over bolden (indefra og udefter). Benet rammer kun jorden en enkelt gang, hvorefter bolden skal rammes med indersiden. Her er det vigtigt, at den der holder bolden er opmærksom på at ændre sit grebet ift. hvor sparket kommer fra, så vedkommende ikke bliver ramt over fingrene. Disse øvelser kan nemt varieres, hvor der skabes boldkontakt med knæet, låret eller andre fodboldrelevante dele af kroppen.

Prøv at få hele holdet til at arbejde i samme takt. Er der ikke musik til stede, kan træneren klappe takten eller måske endda begive sig ud i en lille sang.

Footwork

At bryde rytmen

Lad spillerne drible fremad på en bestemt måde. Nu kan du arbejde med at de skal bryde rytmen på nogle tællinger. I følgende eksempler kører spillerne bolden mellem indersiderne, og de bryder rytmen på:

2 og 4 Der spilles en inderside, og bolden trækkes med på tværs af kroppen under fodsålen. Rytmen bliver altså inderside, fodsål, inderside, fodsål. Brug begge ben. 3 Rytmen brydes på tre. Hvis vi bruger fodsålen til at bryde rytmen igen, vil rytmen altså blive: højre inderside, venstre inderside, træk med under højre fodsål, venstre inderside, højre inderside, træk med under venstre fodsål. 3 og 5 Rytmen brydes på tre og fem. Eksempel: højre inderside, venstre inderside, højre fodsål, venstre inderside, højre fodsål, venstre inderside, højre inderside, venstre fodsål osv.

Du kan også bryde rytmen ved at steppe op på bolden med tåen, eller ved at trække bolden udad med fodsålen og stoppe den med indersiden.

Spillerne kan også føre bolden fremad under fodsålen. Sørg for at bolden kører lige frem lidt på udvendige side af kroppen. Bryd rytmen på:

3 Kør bolden på tværs af kroppen med fodsålen, så den kommer over til det andet ben.

Du kan selv fi nde på fl ere rytmer og rytmebrud med footwork.

Klappe rytme

I denne sektion skal spillerne klappe på samme tid med at foden sættes et bestemt sted.

Step på bold. Spillerne skal steppe op på bolden skiftevis med højre og venstre fod. Spillerne klapper i hænderne hver gang højre fod rører bolden.

A-step med klap. Steppet er beskrevet under fodboldaerobic. Hver gang spillerne træder ned på jorden med højre fod klappes der. Senere kan det udvides til at klappe hver gang en fod sættes på jorden.

ONE-step. Steppet er beskrevet under fodboldaerobic. Der arbejdes med step op på bolden med den ene fod. Når foden sættes ned kan den sættes ned først til højre for bolden og derefter til venstre for bolden. Spillerne klapper når de sætter foden op på bolden.

FK-step. Stå til højre for bolden. Step op på bolden med højre fod. Sæt højre fod til venstre for bolden. Step op på bolden med venstre fod. Sæt venstre fod til venstre for bolden. Step op på bolden med venstre fod osv.

Flere om en bold

Parvis. Der arbejdes med korte afleveringer. Først spilles en hård afl evering, modtageren dæmper afl everingen, og næste aflevering er også relativt blød. Derefter skal den anden spiller spille en hård afl evering, som makkeren dæmper. Du kan selv finde på andre rytmer at spille i, eller du kan stille krav til, hvilket ben afl everingerne skal afleveres til.

4 om en bold. Først spilles en lang, hård aflevering. Modtageren dæmper bolden, går lidt ud i en vinkel, hvor han modtager en blød aflevering, som han spiller hårdt op i den anden ende. På den måde arbejdes skiftevis med hårde og dæmpede afleveringer. Sørg for at spillerne tilbyder sig i en vinkel altid. Hvis du vil lave øvelsen rigtig svær, kan du forlange at den lange aflevering skal gå igennem benene på spilleren, der dæmper bolden. Du kan lade spillerne bytte indbyrdes plads i enderne, eller du kan stoppe øvelsen en enkelt gang, så alle bytter plads på samme tid.

Plusorganisation. Stil en kegle i miden og fire kegler rundt om i en firkant, så det ligner et plus. Stil rækker bag hver af de yderste kegler. Den forreste løber ind mod midten, drejer til højre. Spillerne skal gøre det på samme tid. Spillerne modtager en aflevering fra den forreste i rækken og returnerer bolden igen. Det er sprint ind til keglen, hvor man igen drejer til højre. På den måde kører de fire forreste først igennem øvelsen. Når de har taget en runde, starter de næste fire.

Du kan også lave øvelsen, så spillerne dribler ind mod keglen i midten. De kan lave en vending ved keglen eller lave en finte på vej derind. Med denne opstilling er der rigtig mange muligheder, og det ser flot og rytmisk ud, når øvelsen kører.

At gøre ting i takt

Konklusion på teknik og rytme

Det var nogle forslag til, hvordan du kan bruge teknik og rytme i fodbold. Jeg har skrevet endnu mere om fodboldrytmer, hvis du vil have mere inspiration til rytme i fodboldtræningen.

Du kan også finde fodboldøvelser for U8, U9 og U10 eller fodboldøvelser for U11, U12 og U13.

Du kan også tjekke alle vores fodboldøvelser.

Kommentarer