Jeg har lige set den ret fantastiske film om “Pelé: Birth of a Legend”. Du kan se traileren fra filmen nedenunder.

Det fik mig til at huske tilbage til, da jeg slugte bogen “Pelé - Mit liv som i fodbold”, da jeg var dreng.

Verden har naturligvis ændret sig en del, men i den sammenhæng kunne det måske være interessant at tænke sig en brasiliansk workshop.

Brasiliansk Workshop

Vi starter med lidt inspiration fra bogen.

Banen

Vores bane var den gade jeg boede i, og vores mål var gadens to ender. Vores sidelinjer var der, hvor kantstenen skulle have været, hvis gaden havde været brolagt. Da den ikke var det, krævede det en del blot at holde balancen.

Bolden

Vi stoppde den største mandesok vi kunne inde med tøjstumper og avispapir og rullede den sammen i så megen fo af en bold, som vi kunne komme og bandt en snor om. Nogle af de sokker og tøjstumper vi brugte huggede vi fra tøjsnorerne uden at ejernve var klar over, at han bidrog, men for det meste klarede vi os med at låne. Man kan altid gå uden sokker - det gjorde vi - men en dreng skal have noget at sparke til. (22).

Boldens vægt varierede efter, hvornår den sidst var blevet udstoppet, og om den kom igennem nogle mudderpøle. Men det var vi ligeglade med; fornøjelsen ved at sparke til bolden, få den til at bevæge sig, at kune styre den var den dejligste følelse af magt, jeg nogensinde har følt. (23)

Fodboldopvækst

Peles mor kunne ikke lide, at han spillede fodbold. Hun fandt på flere ting, der skulle vanskeliggøre det for ham. Bl.a. spillede de altid om lørdagen, men der kom også optændingsbrænde. Han måtte ikke gå ud og lege, inden de var stablet. Men Pele var lige så snarrådig uden for banen som på banen. Han kaldte på holdet: 7 år gammel.

“Jeg kan ikke komme ud før, jeg har stablet alt det her. Og hvis jeg ikke kommer, kommer bolden heller ikke” (27).

Lærerne

Som straf for at snakke i timen skulle jeg stoppe munden fuld af papirskugler, til mine kinder gjorde ondt…

For de mere alvorlige forbrydelser - som for eksempel at kaste med papirskugler, eller at knibe pigerne eller at slås - havde denne lærer udvalgt en lille firkant i et hjørne af klasseværelset, som hun havde fyldt med majskerner, som er lige så hårde som granitsten. Her skulle forbryderen - i reglen mig - knæle ned på sine bare knæ.

Denne lærer … havde en anden yndlingsafstraffelse, som gik ud på at få et barn til at stå med ryggen mod klassen, med næsen mod væggen, og armene strakt ud som den korsfæstede Kristus. Når ens arme blev for trætte og faldt ned, kom hun og hev dem op igen.

Program

  • Alle skal have et kort navn: Pele, Bebeto, Ronaldo, Rivaldo…
  • Alle skal i bare tæer og holdene skal lave en stofbold.
  • Lille rytmisk, brasiliansk opvarmning?
  • Der trænes saksespark på madrasser (selv kaster - en anden kaster). To stk. ved hver sit mål.
  • Der laves nogle hold, som spiller strømpeløse mod hinanden med stofbold.

Hvad er brasiliansk for dig?

Hvad ville du inkludere i en brasiliansk fodboldworkshop? Hvad er vigtigt for dig. Hvad er ginga for dig?

Hvad er ginga?

ginga [the traditional term for the Brazilian style of play, one rooted in the martial art of capoeira and defined by rhythm and dance as a way of moving with the ball and deceiving an opponent]

How Henry Kissinger Convinced Pelé to Play Soccer in the U.S.

Referencer

Pelé - Mit liv i Fodbold

Pelé - Mit liv i Fodbold

Medrivende fortælling om Peles liv.

Køb bogen

Kommentarer