En fiksering er at gribe bolden mellem forskellige dele af kroppen. Ligesom ved balancerne er det en god ide at begynde med at tage bolden med hænderne og lægge bolden de pågældende steder for at få fornemmelsen for balance og teknik, inden du begynder at øve dig på at gribe bolden.

Efter fikseringerne er der nogle forslag til, hvordan du kan fortsætte jongleringen under ‘Kom videre’.

Brug ikke alt for glat tøj til disse øvelser.

Køb Fodboldens Tricks som PDF

Sjove tæmninger

Numsen

Du sparker bolden højt op i luften. Bolden skal ramme jorden, hvorefter du sætter numsen over bolden, så numsen danner en plade, der slår bolden direkte i jorden igen. Så skulle du have nogenlunde styr over bolden.

Skinnebenet

Lad en høj bold ramme jorden. I samme øjeblik træder du ind over bolden, så den springer op i dit skinneben og bliver slået ned i jorden igen.

Vrist mellem ben

Spark bolden op lige foran dig. Tæm bolden med virsten ind mellem dine egne ben. Hvis du tæmmer bolden med højre vrist, skal du lige som du får kontakt med bolden lave et lille hop, hvor du fører venstre ben lidt frem. Overkroppen skal i dette tilfælde dreje en halv omgang mod uret.

Fiksering i fodbold

Knee capping

Lad en kammerat aflevere en høj bold til dig. Grib den mellem knæene, uden at bolden rammer jorden. Pas på ikke at banke knæene sammen.

Rolf

Bolden sidder fastklemt mellem knæene. Ved at vriste bolden fri bagud kan du komme til at sparke bolden op i luften med indersiden af foden. Bevægelsen bliver ligesom danseren.

Shooting Star

Spark bolden over dit eget hoved. Vend dig og kontroller bolden uden den rammer jorden. Inden laenge vil du kunne sparke bolden frem og tilbage uden problemer.

Skulder og hoved

Du kan gribe bolden mellem skulderen og hovedet, hvis du er lidt heldig.

Snurretoppen

Med bolden liggende på nakken begynder du at dreje hurtigt rundt om dig selv. Tag armene ud til siden, så ser det mere imponerende ud.

The glassman

Grib bolden på vristen. Du trækker benet bagud og løfter bolden op, så du kan gribe på nakken. Ved det sidste af bevægelsen vender du dig en halv omgang og griber bolden på nakken. Det imponerende er selve løftet fra foden til gribningen på nakken.

Tilføjelse til balle/hæl

Grib bolden mellem ballen og hælen. Slip bolden hurtigt og spark den videre med hælen, fx til en ventende kammerat.

Tilføjelse til fiksering ml. knæene

Grib bolden mellem knæene og slip den med det samme igen. Derefter jonglerer du videre. Bolden kommer lidt op i luften, hvis du slipper ved at føre det ene knæ fremad og opad foran dig.

Trampolin (tilføjelse til fiksering balle og hæl)

Grib den mellem ballen og hælen. Ved at strække benet hurtigt og føre det opad kan du kaste bolden bagud, fx til en ventende kammerat. Bolden bliver kastet bagud, fordi den rammer bagsiden af knæet, som bliver strakt.

Fodboldjonglering og fiksering

Lår og bryst

Denne fiksering kræver naturligvis den rette størrelse ift. bolden. Bolden skal gribes mellem det øverste af brystet og det yderste af låret. Det er ret smar...

Lommekniven

Bolden spilles op i en passende højde til at gribe den mellem hælen og den dertil hørende balle. Du skal hugge som en slange. Når du rammer bolden, må grebet...

Mellem fødderne

Det ene ben laver det meste arbejde. Du hopper op med standbenet i lodret stilling, mens ”gribebenet” flagrer lidt ud til siden. Når bolden er lige over jord...

Mellem knæene

Her er det vigtigt, at du i udgangspunktet ikke har for stor afstand mellem fødderne. Det er lettest, hvis du hopper lidt ind over bolden samtidig med, at kn...

Mens du sætter dig

Du sparker en høj bold op i luften. Netop som bolden kommer dalende, sætter du dig ned på enden, således at bolden lander mellem dine bøjede knæ og mave.