Den anden fase i en dribling i fodbold er en finte. En finte er en manøvre, som du kan benytte dig af for at snyde modstanderen og gøre dig fri til aflevering eller skud.

Ordet finte betyder ifølge Gyldendals Fremmedordbog ”lade som om”. En finte skal snyde modstanderen, så du vinder tid til at aflevere eller komme afgørende fri af din markering.

Når du ser en finte, du gerne vil lære, skal du forsøge at lære fintens bevægelser. Det er lettest, hvis du forsøger uden pres. Du skal dog være opmærksom på, at en finte er en åben færdighed, der kun lykkes, hvis omstændighederne omkring dig er til det. Derfor skal du have fornemmelse for modstanderens balance. Når bevægelsesmønsteret er nogenlunde automatiseret, skal du bruge færdigheden under mere og mere pres1 i kamplignende situationer.

Prøv finten af på en af dine kammerater for at se, om du udfører den overbevisende nok. Hvis han ikke hopper på den og kommer ud af balance, skal du måske prøve at overdrive dine bevægelser lidt mere. På et tidspunkt bliver du så god til din finte, at du helt automatisk bruger den i kamp uden at tænke over det.

Færdigheden er ved at være permanent, men du kan altid blive bedre til din finte. Det var sikkert dét en tidligere engelsk landstræner mente, da han sagde: ”Øvelse gør ikke mester - øvelse gør færdigheden permanent.”

Derfor skal du blive ved at øve dig på dine finter.

Øvelsesforslag til at træne finter

Øvelsesforslag til at træne driblinger og finter er uden for dette hæftes rammer. Jeg vil meget anbefale dig at kigge i:

  • Børnetræningsmanualen. Manualen indeholder rigtig mange gode øvelser - også til træning af driblinger og finter.
  • Wiel Coervers materiale (både bøger og videoer). I anvendelsen af videoerne skal du dog være opmærksom på, at mange af øvelserne er konstrueret mhp. på et længere sammenhængende træningsforløb.

Sørg for hele tiden at supplere dine øvelser med spiltræning, hvor spillerne kan få lov at bruge deres energi, og de opøvede færdigheder kan afprøves.

Køb Fodboldens Tricks som PDF

Finter