Sæsonen går på hæld. Spillerne glæder sig, for det er efterhånden ved at være for koldt til at spille, og banerne er dårlige. Det skal blive godt at lave lige det, man har lyst til. Samtidig tænker spillerne dog allerede med nogen bekymring på sæsonopstarten. Træneren beder - i sin bekymring for hvordan næste sæson nu skal gå - spillerne om at holde sig i form og lave noget styrketræning.

Med den enkelte anke, at vi har vanskeligt ved at forstå, hvorfor man næsten skal være i bedre form, når man møder frem efter vinterpausen end før, er trænerens bekymring forståelig.

Men trænerens besked er en anelse vag. For hvordan skal jeg holde mig i form? Hvordan skal jeg styrketræne? Og hvad gør det egentlig godt for? Denne artikel giver et bud på, hvad du skal forklare spillerne, og hvordan de lettest muligt kan holde sig i form. Styrketræning behandles i en senere artikel.

Reduceret træningsmængde

Hvad gør reduceret træningsmængde egentlig ved formen - og hvor lidt kan du slippe afsted med at lave?

Opstart efter pausen

Når spillerne så vender tilbage til træningen efter en velfortjent pause, disker træneren op med en test. Spillerne starter altså med at skulle yde en maksimal præstation, uden at kroppen har fået den nødvendige træning først. Træneren forventer naturligvis, at spillerne har okset rundt i pausen og møder i blændende form. Det har vi aldrig rigtig forstået. Hvorfor skal spillerne være i næsten bedre form, når de møder igen efter pausen?

Samtidig skal træneren dog ikke undlade at bruge tests. Af erfaring ved vi, at spillerne i julemåneden ikke forsømmer at tænke på, at træningen starter med en test. Ved at tænke på testen, spiser man måske lidt mindre, så man ikke tager 6 kilo på, og man løber måske lige en gang om ugen for at holde formen nogenlunde.

Formen skal efter pausen bygges stille og roligt op. Det er trænerens opgave at sørge for at det sker på en forsvarlig måde. Nogle spillere er mere skrøbelige end andre, og derfor skal alle spillerne måske ikke træne på samme måde. Nogle spillere skal måske spares lidt. Den tunge forsvarsspiller skal måske trænes på en lidt anden måde end den letbenede forsvarsspiller.

Træningen bør ikke starte alt for tidligt, alt for kedeligt. Det kan være en fordel at begynde tidligt, men måske skal træningen ikke – af mangel på bedre – starte på asfalten i løbesko. Måske kan holdet i stedet spille lidt indendørs, lave aerobic et par gange, køre mountainbike. Træneren kan være lidt utraditionel og lade spillerne prøve noget, som de ikke sædvanligvis laver. Det gør det lidt sjovere, og den almene kropsform vedligeholdes.

Referencer

Bangsbo, Jens: ”Vedligeholdelse af fysisk form til trods for reduceret træningsmængde”, i Puls 1, 1996.